AKD hero image

Što je pametni tahograf?

Poštovani korisnici, s obzirom na situaciju vezanu uz korona virus, molimo Vas da zahtjeve za kartice pametnog tahografa podnosite poštom. Za Vas smo dostupni telefonom i e-poštom, a u cilju obavljanja svih svakodnevnih poslova i aktivnosti. Nadamo se da će novonastala situacija uskoro omogućiti svima nama nastavak uobičajenih aktivnosti. http://www.pametni-tahograf.hr/hr/kontakt Ured za izvršenje javnih ovlasti i registraciju

Pametni tahograf je uveden Uredbom (EU) br. 165/2014, a osim zemalja članica EU obvezuje i zemlje potpisnice Europskog sporazuma o radu posade na vozilima koji obavljaju međunarodni cestovni prijevoz (AETR).

Osnovna funkcija pametnog tahografa, odnosno nove generacije obveznih digitalnih snimača u vozilu jest provedba zakonodavstva EU-a o vremenima vožnje i odmorima vozača. Dio pametnog tahografa su i napredne tehnologije poput satelitskog pozicioniranja, komunikacije kratkog dometa te  povezivanje s drugim aplikacijama putem ITS sučelja. Pametni tahograf omogućava automatsko bilježenje početka putovanja i ciljne lokacije, a kontrolnim tijelima omogućava daljinski pristup određenim tahografskim podacima i to putem bežičnog prijenosa podataka.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH je nacionalno nadzorno tijelo koje je temeljem Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, NN 75/13, 36/15 i 46/17 i Odluke od 31. siječnja 2019. godine Agenciji za komercijalnu djelatnost d.o.o. povjerilo javnu ovlast za poslove izdavanja kartica tahografa na novo razdoblje od 10 godina.