AKD hero image

Pametni tahograf je uveden Uredbom (EU) br. 165/2014, a osim zemalja članica EU obvezuje i zemlje potpisnice Europskog sporazuma o radu posade na vozilima koji obavljaju međunarodni cestovni prijevoz (AETR).

Osnovna funkcija pametnog tahografa, odnosno nove generacije obveznih digitalnih snimača u vozilu jest provedba zakonodavstva EU-a o vremenima vožnje i odmorima vozača. Dio pametnog tahografa su i napredne tehnologije poput satelitskog pozicioniranja, komunikacije kratkog dometa te  povezivanje s drugim aplikacijama putem ITS sučelja. Pametni tahograf omogućava automatsko bilježenje početka putovanja i ciljne lokacije, a kontrolnim tijelima omogućava daljinski pristup određenim tahografskim podacima i to putem bežičnog prijenosa podataka.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH je nacionalno nadzorno tijelo koje je temeljem Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, NN 75/13, 36/15 i 46/17 i Odluke od 31. siječnja 2019. godine Agenciji za komercijalnu djelatnost d.o.o. povjerilo javnu ovlast za poslove izdavanja kartica tahografa na novo razdoblje od 10 godina. 

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam